2023’te hızlı bir para akışı sağlayacak sektörlerin başında gelecek sektör belli oldu: İkinci El Kıyafet Ticareti. Ticarete girişiniz dolap kapağınızı açmanız kadar hızla başlayabilir. Yakın zamana kadar marka kıyafetlerin havaya atılan para olduğunu düşünürdüm. Ancak bir düşünce değişmiyorsa o zihnin gelişimi sorgulanmalıdır! Lükse hala karşıyım tabii ki. Ancak katma değer sağlayabilen giyimin her daim yanında olacağım. İkinci el al-sat değer yaratır. Bu yazımda İkinci El Giyim hakkında çeşitli verilere ve ticaretinin sağlayacağı katkılara değindim.
HAP BİLGİ: 2019 yılında İkinci El Moda sektörü, geleneksel Moda’ya nazaran 25 kat daha fazla büyüdü! Tabii ki bu durum markaların ikinci ele ilgi göstermesine sebep oldu. 2022 yılında H&M grubu İsveç’te hem kendi ürünlerinin hem ASOS, Zara, Nike gibi markaların ikinci el ürünlerinin satıldığı bir mağaza açtı.
2022 yılı sonları doğru teknoloji firmaları bir bir patlamaya başladı. Bunlara en iyi örnek Tesla’nın NASDAQ borsa kâğıdı değerinin 420USD’lerden 115usd’lere gerilemesi ve Tesla’nın Patronu Elon Musk’ın dünyanın en zenginin koltuğundan bir adım geri gelmesine sebep oldu. Peki şu an (1 Ocak 2023’te) dünyanın en zengini kim? Mark Zuckerberg yani Facebook ve Instagram markalarının sahibi Meta mı? Yoksa Amazon.com’un sahibi Jeff Bezos mu? Komplo teorilerini de baş kahramanı Microsoft kurucu ve sahibi Bill Gates mi? HAYIR. İçinde bulunduğumuz anda Louis Vuitton Moet Hennessy’nin (LVMH) sahibi Fransız Bernard Arnault 163 milyar dolarlık servetiyle 2022 sonunda dünyanın en zengin insanı unvanını elde etti. 2022’de serveti140 milyar dolar azalan Musk ise onu 130 milyar dolar ile takip etti.
Elbette teknoloji ve giyim sektörlerini
yarıştırmıyoruz ancak ortaya çıkan tablo
Giyim sektörünün potansiyelini ele almamız
gerektiğini söylüyor.
Giyim sektörü müthiş bir evrim süreci yaşıyor.
‘’Fast Fashion’’ (Hızlı Moda) denen halkın
ulaşabileceği seri üretim düşük kalite pahalı
kıyafetleri taklit eden giyim tarzı yerini Circular
Economy (Döngüsel Ekonomi) ‘ye hizmet eden
İkinci El Kıyafet yerini alıyor.
Döngüsel Ekonomi: Endüstriyel ekonomide
üretim, kullanım ve imha süreci yerine dönüşümü
ve yeniden dönüşümü esas almayı ifade eden
endüstriyel bir terimdir. (Vikipedi)
Genç ruhlu girişimcilerin blogu olan blogumda bugün ‘’İkinci El Kıyafet Sektörünü’’ istatistik ve verilerle ele alarak 2023’te yeni gelir kapısı aralamamızın önünü açmayı amaçlıyorum.
Neden İkinci El Kıyafet?
İlk ve en bencil sebep ile başlayalım.
Dolabınızda Yatan Servet
Eğer ki dolabınızı değerini koruyan marka/modellerle doldurduysanız orada muhtemel bir servet yatırıyorsunuz. Hele hele kadınların giyim alışverişine eğiliminin daha fazla olduğunu düşünürsek ikinci el sektörü kadınların cebini doldurmak için bire bir iş modelidir. Ya da eskilerden kurtulup yenilerini dolaba koymak için!
Ticaret demek sermaye demektir. Bir sermaye ile mal alınır ve satarak elde edilen gelir ile yenileri alınıp satılır. Aradaki kar cebe konur. İşte dolabı zengin olan girişimciler bu dertten kendilerini kurtarabilirler. Dolap öz sermayeye dönüştü! Dolabı boş olan kişilerin de yakın çevreden başlayarak ‘’mal’’ yani kıyafet toplamaları ve bu kıyafetleri satmaları hızlı girişinizi sağlayacaktır.
Nasıl satarım?
İkinci el kıyafet satışı için geleneksel ticaret modeli olan işlet bir mağaza tutup oraya dolabınızı yığmaya gerek yok. Online platformlar aslında satış işini kendileri üstleniyor. Siz yalnız ürünlerinizi satmaya karar verin ve onları hazır edin. Dolap, Gardrops gibi sitelere ürün yüklemek ve diğer işler külfet gibi mi geliyor? Merak etmeyin o problemin de çözümü var…
HAP BİLGİ I: 2030 sonunda kadar İkinci El Moda, Hızlı Moda’nın önüne geçecek. İkinci El Moda’nın 2029 yılında kimilerine göre 80 milyar dolar hacme ulaşması bekleniyor. Hızlı Moda hacminin 43 milyar dolar olduğunu düşünürsek bu devasa bir rakam!
Tasarruf İhtiyacı ve Gelirlerin Azalması
Her şeyin fiyatının arttığı bu dönemde giyim sektörü de nasibini aldı. Özellikle ülkemiz para birimini Türk lirasının değer kaybetmesiyle (L) ithal edilen kıyafetleri almak neredeyse imkansızlaştı. Bolluk dönemi sona erdi. Tasarruf zorunluluk haline geldi. Tarz olmak isteyen gençler, refah seviyesini korumak isteyen olgun insanlar ikinci el kıyafete yöneliyor. Markasız bir tekstil ürünü aldığınızda onu kimseye satamazsınız, belki hurdaya gider. Ancak kendini kanıtlamış bir marka kıyafet aldığınızda zarar etmez üstüne kar edersiniz. Aynı bir ROLEX gibi bir Louis Vuitton çanta da yalnız şov aracı değil aynı zamanda öz sermayedir! Enflasyon çağında emtia her zaman kazandırır! Bir ürünü sıfır alıp satarak para kazanmak zordur. Ancak ikinci el alarak ikinci el satmak daha kolaydır! Sonuçta mal üçüncü el diye geçmez. İkinci el olarak kalır.
Daha Yeşil Daha Sürdürülebilir bir Dünya İçin
Moda Endüstrisinin global karbon salınımının %10undan fazlasından sorumlu olduğunu biliyor muydunuz?
Nasıl ‘’Fast Food’’ yani hazır gıda insan hayatına fevkalade zararlıysa Hızlı Moda dünyamıza o kadar zararlıdır! Yeni jenerasyon evimiz dünyayı korumaya kararlı. İkinci el kıyafet alıp giyinmek yeni nesil için gurur verici bir durum. Daha yeşil bir dünya herkesin hayali ve ikinci el de bu amaca hizmet eder.
HAP BİLGİ II: İnsanlar gerçekten alışveriş yaparken sürdürülebilir ve yeşil üretime önem veriyorlar. Veriler ‘’sürdürülebilir’’ ‘’doğaya zarar vermeyen’’ anahtar kelimelerinin daha önce olmadığı kadar çok aratıldığını gösteriyor. ‘’Sürdürülebilir Moda’’ kelimesi ABD’de 2021 yılına göre 2022’de %75 daha fazla aratıldı.
Genç ruhlu girişimciler para kazanmak değil değer yaratmak peşinde koşanlardır. Değer yaratanın kazanmaması gibi bir şey zaten söz konusu olamaz. İkinci el ürün al sat yaparken hem gelir elde eder hem dünyaya müthiş bir katkıda bulunursunuz.
Vintage’a Olan Özlem
Vintage: Tasarım, önemli ve tanınabilir bir değere sahip başka bir çağın bir öğesini ifade eder. (Vikipedi)
İnsanlar eskiyi sever. Eksi derken bir iki sene öncesinin trendi değil ancak bir ürünün ‘’Vintage’’ sayılabilmesi için 20 yıl gibi daha eski zamandan kalma ürünler için verilen addır. Vintage giyim bir fenomendir. Bu fenomeni Versace, Helmut Lang, Marc Jacobs, Kenzo ve Adidas Originals gibi markalar yıllar önce çözümledi ve eskiden popüler olmuş kreasyonlarını Vintage görünümlü ‘’sıfır’’ ürünler üretmeye başlayıp yeni moda akımları yarattılar. Hatta Vintage’ın gücünü bilen Gucci, Amiri ve Balenciaga gibi markalar eski logolarını yeniden piyasaya sunup bunun ekmeğini yediler.
HAP BİLGİ III: Z kuşağı, ikinci el alışverişinde başı çekiyor. 23 yaş ve altı kişiler İkinci El Moda trendini belirleyenlerdir. Ünlü ABD ikinci el pazaryeri thredUP’a göre Z kuşağının %80i ikinci el giyim alışverişine sıcak bakıyor.
Bir ürün yeterince eski ise iyi kar getirir! Ürün eksi ancak temiz olmalı ve bilinen markaların etiketlerini taşımalıdır. Temiz bir LV çanta, 50 yıllık olsa da değerini korur. Hatta muhtemelen yeni üretim olmadığı için değerinin üzerinde satılabilecektir.
Dünya’da birçok örneği olan ikinci el al sat platformlarından Thredup ve The Real Real gibi pazaryerleri örnek verilebilir. Ülkemizdeyse ikinci alıp satım pazaryerine henüz yeterince gelişim sağlamamış olsa da Dolap.com gibi platformlar Trendyol’unda büyük hissedarı olan Alibaba Grubu tarafından satın alınıp geliştirilmiş ve reklam pompalanması yoluyla büyük şehir sakinleri tarafından öğrenilmiştir. Ancak Dolap.com aslında Letgo’dan pek farkı olmayan bir platformdur. Tüm işçilik ve yük satıcılara verilmiştir. Fotoğraf çekmek, ürün açıklaması yazmak, mağazayı işletmek, ürünü kargolamak, iadelerle uğraşmak gibi işler hep satıcıya yük olmaktadır. Bu işi tam zamanlı yapanlar için belki iyi bir çözüm olabilir ancak Thredup Real Real gibi platformlar satıcı (ve alıcılara) 360 derece hizmet vermektedir. Nasıl mı?
HAP BİLGİ IV: Dünya pazaryeri devi eBay’de son üç yılda ikinci el ürün satış oranı %31 artış gösterdi. eBay pre-loved (ikinci el) yöneticilerinden Emma Grant ‘’tüketicilerin birkaç yıl öncesine göre çok daha fazla doğaya zarar vermeyen ürünleri tercih ettiğini’’ söylüyor.
ABD’de yaşayıp Eski bir saatinizi satıp gelir elde etmek ya da yenisini almak istediğinizi var sayalım. Ancak işlerinizin yoğunluğundan dolayı ne bir thrift store’a gidebilir (ki bu Türkiye yoktur) ne de online tüccar gibi saatlerinizi harcayıp ürününüzü güzel alımlı profesyonel bir şekilde fotoğraflar, ürününüzün beden ebat ölçü gibi verileri tespit edip bir de sisteme yükler, ürününüzü satacak açıklamaları yapar ve ürün satıldığında hızlı şekilde kargoya verebilirsiniz. Ürününüzün piyasa değerini anlamak bile başlı başına bir iştir. Tüm bunlar insanı bu işi yapmaktan yıldırabilir. Ancak The Real Real siz yeter ki satmak isteyin diyerek size bir barkod gönderir ve sizin tek yapmanız gereken ürünü telefonunuzdan kargocuya göstereceğiniz barkod ile The Real Real deposuna gönderirsiniz. Başka hiçbir iş sizi ilgilendirmez. Siz kendi işinize odaklanırken The Real Real sizin ürününüzü en iyi şekilde fotoğraflar, sisteme yükler, ebatları bedeni, ürünün kullanılabilirlik durumunu, satış fiyatını, kargolama sürecini, müşteri hizmetleri sürecini ve gerekirse iade süreci ile ilgilenir. Bunu karşılığında sizden bir hizmet bedeli ve komisyon talep eder. İşte ülkemizde bu tarz bir platform henüz var olmadığı için ikinci el kıyafet ticareti hak ettiği hacme henüz ulaşamamıştır.
Ülkelerin ikinci el alışveriş yapma oranlarına bakalım. Soldaki mavi bar ikinci el ve sağdaki siyah bar birinci el alışveriş oranıdır.
HAP BİLGİ V: Online İkinci El Sektörü uzun vadede büyümeye devam edecek.
Ancak 2023 başında bir şeyler değişecek! Ülkemizde yeni bir marka ortaya çıkıyor. 5fil.com yurtdışındaki meslektaşlar gibi ürünlerin depolanıp satışa hazırlanması konusunda size yardım etmeye hazır. Bu platform 2023 Ocak’ta açılacak ve kıyafet satarak gelir elde etmek isteyen herkese destek olacak. Ev hanımları, üniversite öğrencileri, iş insanları, beyaz yakalar, mavi yakalar, freelancer’lar herkes buradan gelir elde edebilecek. Bu yeni iş modeli size kendi işinizi yaparken ek gelir elde etmeyi vaat ediyor. Ben şahsen OZDUSK SUIT olarak kendi mağazamı oluşturmayı planlıyorum.
Unutmayın e-ticaret ile geleneksel ticaret arasındaki en büyük farklardan biri e-ticarette ne sattığından çok ne şekilde sattığın önem arz etmektedir. Ben deposu olmayan hizmet vermeyen bir sistemde satış yapmam çünkü zaten kendi işlerim var ve fotoğraf çekmeyi ne bilen ne seven birisiyim. Ancak 5fil.com gibi bir oluşum ortaya çıktığı için hemen elimde olan satılabileceğini düşündüğüm temiz ve markalı ürünlerimi piyasaya süreceğim. Neden olmasın ki? Dolabımda boş boş duracağını para akışı sağlayacak bir buluş. Hem de hiç yorulmadan…
Bilinç, bilgi, birlik ile…
Kaynakça:
https://www.futuremarketinsights.com/reports/secondhand-apparel-market#thankyou
https://www.greenqueen.com.hk/secondhand-fashion-growth-sustainability/
https://www.forbes.com/sites/jiawertz/2022/10/31/rise-of-the-resale-business-in-the-retail-world/?sh=42b03adc7796
https://bmilab.com/blog/2021/2/2/the-rise-of-second-hand-fashion-exploring-the-opportunities-of-re-commerce
https://www.just-style.com/news/hm-launches-second-hand-apparel-offer-in-sweden/